Latest posts

Przechlorowanie wody basenowej

Przechlorowanie wody basenowej

Wielu spośród Państwa zastanawia się, z jakiego powodu wodę basenową należy od czasu do czasu przechlorować, mimo że wyniki badań mikrobiologicznych nie wskazują na występowanie skażenia.
Taka praktyka uzasadniona jest z dwóch powodów:
1. po pierwsze - nagłe podniesienie zawartości chloru skutecznie likwiduje wszelkie mikroorganizmy występujące w wodzie basenowej, w tym np. w postaci filmu;
2. po drugie - przechlorowanie do tzw. punktu przełamania (stężenie ok. 5 mg Cl2 na l wody) pomaga rozwiązać problem azotu amonowego oraz chloru związanego w wodzie basenowej.

Jon amonowy pojawiający się w wodzie basenowej jest bowiem dosyć dużym problemem dla zarządzających pływalniami. Zgodnie z projektem rozporządzenia dotyczącym wskazań, jakim powinna odpowiadać woda basenowa, jego zawartość w wodzie basenowej powinna być o maksymalnie 0,3 m/l większa niż w wodzie zasilającej basen. Jon ten pojawia się w wodzie głównie na skutek zanieczyszczeń organicznych, takich jak pot i resztki moczu.

Jedną z metod walki z tym zanieczyszczeniem jest wymiana wody basenowej. Już Czesław Sokołowski w publikacji z 1998 r. pt. "Wymagania sanitarno-epidemiologiczne dla krytych pływalni" zaleca, aby na jednego kąpiącego się wymieniać 30 l wody.

Drugą metodą jest przechlorowanie do tzw. punktu przełamania, w którym chloroaminy zostają utlenione do azotu cząsteczkowego i wolnego chloru. Należy pamiętać o tym, iż w wodzie zawierającej azot amonowy, chlor cząsteczkowy, jon podchlorynowy i kwas podchlorawy, to głównie ten ostatni reaguje z NH4+, tworząc mono, di i tri chloraminy (mierzone jako chlor związany - odczynniki do jego pomiaru to Dpd3). Reakcja następuje wg następujących wzorów:

NH4+ + HOCl ⇄ NH2Cl + H2O + H+
NH2Cl + HOCl ⇄ NHCl2 + H2O
NHCl2 + HOCl ⇄ NCl3 + H2O

Mono i di chloraminy odgrywają rolę dezynfektantów, lecz ich siła bakteriobójcza jest znacznie mniejsza niż HOCl i OCl-. Określony przez Changa potencjał bakteriobójczy w stosunku do bakterii z grupy coli byłby następujący:

HOCl : OCl- : NHCl2 : NH2Cl = 1,0 : 0,125 : 0,0166 : 0,0166 : 0,005. Siła dezynfekująca chloramin w stosunku do wirusów i cyst jest jeszcze mniejsza.

Patrz: Tabela nr 1

Posted in: Domyślna kategoria

Leave a comment